Lektörhead
Litterär konsultering

Mina tjänster

Tjänster

Jag erbjuder tjänster inom litterär konsultering till både 
outgivna och etablerade författare:

Manusutveckling
Lektörsläsning
Skrivcoachning
Skrivpedagogik
Redaktörsuppdrag
Projektplanering
Projektledning

Jag  åtar sig alla typer av skönlitterära genrer och sakprosa, 
men har specialkunskap inom bilderböcker, barn-och ungdom,
unga vuxna, fantasy och historiska romaner. 


Lektörsläsning med manusutveckling

Av mig får du ett informativt och pedagogiskt utlåtande på 8-15 sidor där jag - ja på ett undervisande sätt skulle jag kunna säga - ger dig konstruktiv feedback med konkreta tips på hur du ska höja kvaliteten på din skönlitterära text och hur du kan gå vidare med ditt manus.

I ditt manus tittar jag på gestaltning, dramaturgi, struktur, karaktärsteckning, perspektiv, stil och språk, logiska luckor och trovärdighet. Jag ger många kommenterar direkt i ditt manus, som en redaktör.

Om exempelvis din utmaning är gestaltning, förklarar jag var bristen i ditt manus ligger och utifrån det får du råd och vägledning hur du kan göra för att lyckas med gestaltningen. Jag ger exempel på vad som fungerar och är bra i din text, för att du ska hitta din unika stil och röst. Ibland kommer jag med förslag på vidare utveckling av själva handlingen. Jag ställer även frågor till dig för att trigga i gång tankar hos dig kring din berättelse.

Du får en tydlig handlingsplan på hur du kan gå vidare i ditt skrivande.Barnmanus - Kapitelböcker 6-15 år

Som manusutveckling.
Kostnad: Startavgift 2500 kr + 50 kr per sida + 25% moms. Delbetalning är möjligt.


Bilderböcker 2-6 år

När jag lektörsläser en bilderbok tittar jag på stil och språk, struktur, dramaturgi, perspektiv, gestaltning och karaktärer för att se om bilder och texter skapar en gemensam helhet. Priset varierar mellan 1500 - 5000 kr beroende på sidantal och mängden text och illustrationer.

 

Efter ett utlåtande innebär det att  du behöver arbeta om din berättelse, för att den ska fungera som en skönlitterär text. Du får naturligtvis efteråt bolla tankar med mig om sådant som kommer upp. Är du inte van att få kritik är detta extra viktigt. Under tiden du bearbetar ditt manus ökar du din egen kompetens i skönlitterärt skrivande. Efter redigeringen har din chans att bli utgiven ökat avsevärt. Kanske är det just ditt manus som kommer genom nålsögat denna gång!

Jag vill inte veta mycket om berättelsen innan jag börjar läsa, bara några ord om vad den handlar om, däremot ingenting om vad som händer och hur den slutar. Vet jag det i förväg, rycks jag inte med på samma sätt. Jag vill veta vilken genre du skriver i, när berättelsen utspelar sig och vilken målgrupp du har.

Texten ska vara skriven i Times New Roman, 12 p med 1,5 radavstånd och med normala marginaler, (2,5 åt alla håll). Indrag vid dialog och stycken, minst 0.5 cm. Nytt kapitel ska börja på en ny sida.

Kostnad: Startavgift 2500 kr + 50 kr per sida + 25% moms. Delbetalning är möjligt.

 
 Maila mig för en offert. Skicka ett uppslag, ett textprov och bild (om det finns) och en kort beskrivning av ditt manus, vilket tema det har, vilken målgrupp och för vilken ålder du tänker att berättelsen passar bäst. Om du endast har text kan du skicka med eventuella bildanvisningar.


Första kapitelanalys


För att det ska bli en spännande bok som väcker intresse hos läsaren/förlaget bör historien dra i gång direkt. Det är vanligt att första kapitlet fungerar som en uppvärmning till resten av berättelsen. I en analys av det första kapitlet tittar jag på om ditt manus har en stark öppning, hur din berättarröst är, om karaktärer etableras på ett intresseväckande sätt, om en konflikt presenteras och om det finns en antydan till vad som står på spel.

Jag vill inte veta mycket om berättelsen innan jag börjar läsa, bara några ord om vad den handlar om, däremot ingenting om vad som händer och hur den slutar. Jag vill veta vilken genre du skriver i, när berättelsen utspelar sig och vilken målgrupp du har.

Texten ska vara skriven i Times New Roman, 12 p med 1,5 radavstånd och med normala marginaler, (2,5 åt alla håll). Indrag vid dialog och stycken, minst 0.5 cm.

Kostnad: 1650 kr + 25 % moms

 

De första 50 sidorna

I tjänsten De första 50 sidorna ingår första kapitelanalysen. Sedan fortsätter jag att analysera längre in i din berättelse. Om ett förlag fortsätter att läsa de 49 sidorna i ditt manus efter första sidan, kan du som författare skatta (skratta) dig lycklig. Visst har du själv frågat dig när du börjat läsa en bok: Varför händer det inget? Du har konstaterat att boken inte är något vidare bra, men du sitter där med den framför dig och hoppas att någonting snart ska hända, men icke! Vad gör du då? Kastar iväg den och säger nä, det var skit. Berättelsen fångade inte dig.

Just därför är de första 50 sidorna superviktiga. Jag tittar på alla delar som i en manusutveckling och vart jag tror att berättelsen är på väg. Om du som författare har ”brister” i ditt sätt att förmedla, exempelvis att karaktärerna är platta eller att gestaltningen haltar, är det fina med den här tjänsten att du på ett tidigt stadium får syn på det som du behöver utveckla i ditt skrivande.

Jag vill inte veta mycket om berättelsen innan jag börjar läsa, bara några ord om vad den handlar om, däremot ingenting om vad som händer och hur den slutar. Vet jag det i förväg, rycks jag inte med på samma sätt. Jag vill veta vilken genre du skriver i, när berättelsen utspelar sig och vilken målgrupp du har.

Texten ska vara skriven i Times New Roman, 12 p med 1,5 radavstånd och med normala marginaler, (2,5 åt alla håll). Indrag vid dialog och stycken, minst 0.5 cm.

Kostnad: 3125 kr + 25 % moms


Skrivcoachning

Skrivcoaching kan variera beroende på vad just du behöver hjälp med. Det kan innebära  att jag ger dig handfasta råd och lotsar dig i det skrivande hantverkets många tistlar och snår under tiden du utvecklar ditt manus.

Det kan innebära att du ställer frågor till mig som jag svarar på utifrån den text du skickar till  mig. Eller så är det jag,  som ställer frågor till dig,  som du svarar på i avsikt att du själv på sikt ska komma på vad det är i din text som ska förbättras och hur du ska lösa saker.

Behöver du komma loss i ditt skrivande, får du kreativa skrivövningar av mig, som ska sätta fart på din kreativitet och lösa upp dina blockeringar eller skrivkramp.

Behöver du hjälp mer att styra upp dina mål och hitta skrivtid i vardagen hjälper jag dig även med det. 

Jag kan också hjälpa dig med projektplanering och synopisis.

Struktur, dramaturgi, karaktärer och liknande kan jag oclså fokusera på i ditt manus. Då läser jag hela, delar eller ett par sidor av manuset och fokuserar bara på det specifika vi kommit övernes om.

Jag arbetar utifrån devisen att det är ett problem du ska lösa och hur du gör det på bästa sätt?

Om du önskar, kan vi tillsammans skräddarsy ett upplägg som passar just dina behov.

Kostnad: Pris på förfrågan och beroende på art av uppdrag. Riktlinjen är 750 kr per timme, plus moms 25 %.


 Faktabok/Sakprosa

Jag både lektörsläser och gör redaktörsarbete, samt skrivcoachar och projketleder fackböcker. Maila mig för en offert. Beskriv din idé och en kort beskrivning av den tänkta boken med eventuell struktur på upplägget. Skicka med ett textprov, målgrupp du har och på hur många sidor manuset är om det är skrivit i Times New roman 12 p, med 1.,5 i radavstånd och med maginaler på 2.5 cm. 
Projektledning - från de första orden till tryckt bok


Som projektledare kan jag hjälpa dig genom hela eller delar av din skrivprocess. Det är mycket att hålla reda på - själva skrivhantverket, processen som egenutgivare och marknadsföringen av dig och din bok. Om du har tänkt ge ut själv, kan du se mig – från steget som redaktör, som den professionella du bollar idéer med som om du vore antagen på ett förlag. Jag hjälper dig se till att ditt manus blir proffsigt, har kvalité och är utgivningsbart i en snygg och passande förpackning. Vissa av delarna lejer jag ut på duktiga samarbetspartners, men jag är din kontakt genom hela processen.

Exempel på moment som kan ingå:

Skrivcoachning
Första kapitelanalys
Lektörsläsning

Manusutveckling

Redaktörtjänst

Korrektur 1

Bollande kring författarplattformar och marknadsföring

Förberedelse för tryckning

Sättning och omslag

Korrektur 2

Kontakt med tryckeri

Hur boken kan försäljas och distribueras.


 

 Spökredigering

Du har säker hört talas om spökskrivare, där någon anonym skribet hjälper en författare att skriva sitt manus, antingen från scratch eller när författaren har gjort en hel del. Jag har precis myntat ordet spökredigering (jag har i alla fall inte hört talas om det tidigare). Vad innebär det? Jo, jag går in i din text när den nästan är klar som en redaktör. Men i stället för att föreslå ändringar gör jag det rakt av till dig.

Kanske är det så att du själv inte får till det sista eller inte har tid. Jag gör det såklart i samråd med dig, så det är din röst som hörs och inte min. Detta gäller såväl sakprosa/faktaböcker eller skönlitterära texter. Pris diskuteras beroende på manusets kvalité och vad du vill att jag ska göra.

 

 Att falla på målsnöret

Har du fått ett positivt refuseringsbrev från ett förlag, men inte riktigt vet hur du ska få till det sista som gör att ditt manus faktiskt blir antaget?

Då kan jag läsa ditt manus och peka och coacha dig på vad som behöver förbättras eller vässas i ditt manus. Jag vill läsa ditt refuseringsbrev. Pris på förfrågan